// //

Tony’s bouwt chocoladefabriek met achtbaan in Zaanstad

By 18 februari 2019juli 27th, 2021Nieuws

Bron: Metropool Regio Amsterdam, 30-11-2018, Geraadpleegd van https://www.metropoolregioamsterdam.nl/artikel/20181130-tonys-bouwt-chocoladefabriek-met-achtbaan-in-zaansta

‘We dromen er al tijden van.. en ’t gaat nu ook echt gebeuren.’ Het enthousiasme is groot bij Tony’s Chocolonely: de chocoladeproducent gaat een chocoladefabriek met achtbaan bouwen in Zaanstad. Het complex komt op de grens van Zaanstad en Amsterdam, bij pakhuis ‘De Vrede’ aan het Noordzeekanaal. ‘Een te gekke locatie’, vindt Tony’s. 


Rijksmonument De Vrede is een voormalige meelfabriek en is daarna in gebruik geweest voor de op- en overslag van granen en zaden, waaronder cacao. Het indrukwekkende pand staat aan de rand van de Achtersluispolder, een gebied dat wordt getransformeerd van een monofunctioneel bedrijventerrein tot een stedelijk gebied waar wonen en werken worden gecombineerd. Deze transformatie draagt bij aan de woningbouwbehoefte in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Openbaar karakter

In De Vrede zal het hoofdkantoor van Tony’s Chocolonely komen. Het pand krijgt een openbaar karakter met restaurants, sportfaciliteiten en flexplekken. De grond rond het pakhuis zal worden ingericht als publiek park en hier komen twee nieuwe fabrieken: één voor het maken van chocolade en één het produceren van repen. In deze fabrieken zal het gehele productieproces voor iedereen te zien zijn. 

Totaalbeleving

Tony’s spreekt van een ‘totaalbeleving’: een circus waar alles kan worden geleerd over chocolade, de problemen in de cacao-industrie en wat Tony’s Chocolonely daaraan doet. Naar verwachting gaan de deuren over drie jaar open.   

Toonaangevende attractie

De producent mikt uiteindelijk jaarlijks op 500.000 bezoekers. Daarmee wordt invulling gegeven aan een onderdeel van de Strategische Agenda Toerisme in de MRA 2025: de ambitie om tot 2025 elke drie jaar een nieuwe toonaangevende attractie in de regio te realiseren die zelfstandig in staat is om grote aantallen (internationale) bezoekers te trekken.

X