// //

Het militair weekend vindt plaats op 7 en 8 mei 2016, op het Hembrugterrein in Zaandam. Het handhaven van vrede en veiligheid in de twintigste eeuw staat tijdens dit weekend centraal. Het thema voor dit jaar is “Van huis met een missie”. Door middel van historische voertuigen en re-enactment groepen, die de geschiedenis doen herleven, wordt de strijd voor de vrede uitgebeeld. Tevens vindt er weer een militariamarkt, een modelbouwmarkt en verschillende optredens plaats. Ook kunnen er rondritten met historische militaire voertuigen en oude  civiele autobussen worden gemaakt. Er is zelfs een ritje met een smalspoortreintje mogelijk en er kan met een helikopter een rondvlucht gemaakt worden!

Het evenement staat in het teken van vrijheid, 71 jaar bevrijding en het handhaven van vrijheid na de Tweede Wereldoorlog en wil een indruk geven van de inspanningen die met mensen en materieel geleverd is in de strijd voor vrede.

In 2014 trok dit evenement 3500 bezoekers, in 2015 zo’n 6500, gestimuleerd door het succes willen we het nog mooier en gedetailleerder maken zodat we alle bezoekers en deelnemers op iets nieuws kunnen tracteren.

Het evenement is goed bereikbaar via openbaar vervoer, auto of fiets, zie ook de Contact & Route pagina voor info over vervoer en parkeren. Historische bussen pendelen tussen parkeerterrein, station en Hembrug terrein.

Er zijn weer soldaten, voertuigen en opstellingen uit de Eerste, Tweede en Koude oorlog, er zijn demonstraties. De kampementen geven een beeld van hoe militairen leefden in de Eerste- / Tweede Wereldoorlog en de koude oorlog. Tussen de kampementen kunt u lopen of gebruik maken van vervoer met een legervoertuig. De stichting ‘Mega’ (Stichting Militair Erfgoed Groot Amsterdam) is ook aanwezig met promotiemateriaal  voor de  ‘Stelling van Amsterdam.

In het midden van het terrein bevind zich het centrale gedeelte (de enclave) waar de Mobilisatie van 1939-1940 wordt weergegeven en kleine demonstraties worden gegeven. Ook vindt u hier een smalspoorlijn, welke een verbinding verzorgt tussen het WO1 living historie kampement, door de mobilisatie naar het begin van het WO2 living historie kampement in het spectaculaire bos. Achter de Enclave begint de een militaria- en modelbouw markt en de RC tanks, is een horeca en sanitair punt en worden optredens verzorgd.

Het programma bestaat uit o.a.:

Diverse fotomomenten

Voertuig displays

Manschap en wapen demonstaties

Verbindingsdiensten

Eerste wereld oorlog living history kampementen

Tweede wereld oorlog living history kampementen

Koude oorlog living history kampementen

Diverse interacties met re-enacters

Optredens van:

De zingende Kapsters

Ligthtown Barbers

Peleton 48

Gele rijders

Militariamarkt

Modelbouw verenigingen

Roadshow van Defensie

Het programma zal in de komende periode verder worden gevuld.

Bron: http://www.militairweekendhembrug.nl

X