// //

Hembrugterrein in Zaandam is door het Rijk voor 41 miljoen verkocht aan ABC Planontwikkeling. De projectontwikkelaar wil op het terrein ongeveer 1000 woningen bouwen.

ABC Planontwikkeling bracht het hoogste bod uit. De duizend woningen worden zowel huur als koop, twintig procent beslaat sociale huur. De woningen moeten op de westflank van het terrein komen.

Daarnaast komen ook bedrijven, winkels en kantoren op de grond. Volgens de Rijksoverheid levert dit 650 arbeidsplaatsen op.

Oorspronkelijke karakter
Het bos op het terrein gaat op termijn naar de gemeente Zaanstad en moet in de toekomst opengaan voor publiek.

Het oude fabrieksterrein werd eind negentiende eeuw aangelegd voor de wapen- en munitiefabrieken van de Artillerie Inrichting en werd in maart door het Rijksvastgoedbedrijf te koop gezet. De verkoop past in de strategie van het Rijk om overtollige bezittingen zoals kazernes en gevangenissen af te stoten en helpt bovendien het woningtekort te verminderen. In de metropoolregio Amsterdam gingen eerder al de Bijlmerbajes en het bouwterrein Oostenburg in de verkoop.

Het hele Hembrugterrein beslaat 42 hectare grond, ABC Planontwikkeling koopt hier 30 hectare van, inclusief de ongeveer 70 gebouwen die op die grond staan.

De oorspronkelijke gebouwen zullen worden behouden en, indien nodig, worden opgeknapt om in te wonen of werken.

Bron: Het Parool

X