// //

Zwemmen in het Antropoceen

Tentoonstelling 14.11.2019 – 17.11.2019 van 12.00 – 00.00 uur
Programma 16.11.2019 van 15.00 – 17.30 uur + borrel

Het HEM, Warmperserij 1, Zaandam
Entree: 10,00 euro

Zwemmen in het Antropoceen is een samenwerking binnen Chapter 2WO Nicolás Jaar and the Shock Forest Group, van 19. 09 – 01.12.2019 in Het HEM.

Bijdragen van: Arita Baaijens, Frank Bloem, Gershwin Bonevacia, Laura Elisabeth Burgers, Jesper Buursinkk, Axel Coumans, Maarten Erich, Harpo ’t Hart, Erik de Jong, Theun Karelse, Valerie van Leersum, Anne van Leeuwen, Eva Meijer, Thijs Middeldorp, Daphina Misiedjan, Carmen Schabracq en Stef Veldhuis.

Welkom in het Antropoceen. De mens is uitgegroeid tot een ontwrichtende en vormende kracht van geologische proportie. Om te kunnen landen in deze tijd, hebben we radicaal andere perspectieven nodig op onszelf, de natuur en de planeet. Welke nieuwe vormen van onderzoek, vertegenwoordiging, taal en actie passen daarbij? Wat is samenleven in deze tijd? Hoe ziet onze democratie eruit?
Bij de Ambassade van de Noordzee krijgen dingen, dieren en planten in en rond de Noordzee een stem. In een programma met kunst, acties, geur, geluid, gesprek en ritueel presenteren we bij het HEM ons onderzoek naar de verbeelding en politieke representatie van niet-mensen zoals kabeljauw, zandbanken en plankton. Kom, leer, luister, speel en zwem mee in het Antropoceen.

//Tentoonstelling in Het HEM//
Van donderdag 14 november tot en met zondag 17 november presenteren we in Het HEM een tentoonstelling met kleuren, geuren en geluiden uit het Antropoceen. Onder andere presenteren Frank Bloem, Valerie van Leersum, Carmen Schabracq, Stef Veldhuis en Axel Coumans hier uitkomsten van hun onderzoek naar de stemmen van de zee.

//Programma Zwemmen in het Antropoceen//
Op zaterdag 16 november om 15.00 uur start het programma met presentaties en voordrachten, onder andere van de Amsterdamse stadsdichter Gershwin Bonevacia en van schrijver en filosoof Eva Meijer. Wil je in gesprek met experts en vertegenwoordigers van de Ambassade, bezoek dan een van de openbare zeeloketten: Juridische zaken, Nieuwe Taal, Verbeelding, Onderzoek, Zeegeluiden, Zeewezens, Schoon Strand en Toekomstige Generaties. Hier staan juristen Laura Burgers en Daphina Misiedjan, ontdekkingsreizigster en bioloog Arita Baaijens, kunstenaar en veldwerker Theun Karelse, radiomaker Jesper Buursink, mariene bioloog Maarten Erich, zeespecialist Ewout Van Galen van Stichting De Noordzee en een groep wijze kinderen je graag te woord. Bij het Informatieloket Antropoceen vertelt ARTIS-hoogleraar Erik de Jong over onze nieuwe relatie met natuur.

Zo leer je tijdens deze middag over uiteenlopende onderwerpen, van zeerechten tot politieke dieren, van eigentijdse Noordzeegeuren tot nieuwe instituten en van palingzorgen tot een nieuwe verbondenheid met natuur.

Voor kinderen is er tussen 15.00 en 17.30 uur een speciaal programma onder leiding van loket Toekomstige Generatie in samenwerking met museumeducator Madeleine Maatstap.

Om 17.00 uur komen we weer bij elkaar voor een wereldse presentatie van Laura Burgers waarna oprichter van de Ambassade van de Noordzee Thijs Middeldorp het programma afsluit met een vooruitblik op het jaarprogramma in 2020. Daarna start de borrel met speciale vegetarische Noordzeehapjes, verzorgd door Haas & Popi.

~

De Ambassade van de Noordzee is in 2018 opgericht als casus van Het Parlement van de Dingen vanuit het uitgangspunt: de zee en het leven in de zee is van zichzelf. Hier krijgen de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem. Er is een route uitgestippeld tot 2030, waarbij we eerst leren luisteren naar de zee, om vervolgens te kunnen spreken en uiteindelijk te onderhandelen namens de zee en het leven in de zee.
www.ambassadevandenoordzee.nl


Bezoek website
X