// //

Buitenlandse bedrijven creëren in metropoolregio veel banen

By 1 februari 2017juli 27th, 2021Geen categorie

Er komen in de Metropoolregio Amsterdam veel banen bij doordat veel nieuwe buitenlandse bedrijven er een kantoor hebben geopend of hun activiteiten hebben uitgebreid. In 2016 openden in totaal openden 157 nieuwe buitenlandse bedrijven een kantoor in de metropoolregio. Deze bedrijven zorgen naar verwachting voor 3.312 extra banen over drie jaar. Uitbreiding door bestaande buitenlandse bedrijven zorgden voor nog eens 4.285 nieuwe banen. Ook indirect dragen de ondernemingen bij aan de werkgelegenheid. Het gaat hier om duizenden indirecte arbeidsplaatsen.

De keuze van internationale bedrijven voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is onder andere toe te schrijven aan de strategische ligging in Europa, de goede fysieke en digitale connectiviteit en de aantrekkingskracht op internationaal talent. Hierdoor is de regio aantrekkelijk voor Europese hoofdkantoren van multinationals. In 2016 openden 44 bedrijven hier hun Europese hoofdkantoor. Een trend die zich in 2016 duidelijk liet zien is consolidatie, waarbij bedrijfsactiviteiten uit andere steden in Europa worden verplaatst naar Amsterdam. Het shared service center van het medische technologiebedrijf Stryker is een voorbeeld waarbij meerdere centra uit Europa zijn samengevoegd in Amsterdam Zuidoost. Daarnaast blijven marketing- en saleskantoren zoals elk jaar sterk vertegenwoordigd in de regio. Veruit de meeste nieuwe bedrijven (79) hebben marketing en sales als activiteit.

Groei vanuit Europa
De bedrijven uit de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika) zijn in 2016 de grootste investeerders: 41% van de nieuwe bedrijven en het aantal arbeidsplaatsen komt hier vandaan. De Verenigde Staten blijven ook een grote investeerder met 29% van de nieuwe bedrijven en 36% van de banen. Als wordt gekeken naar uitbreidingen, is Noord-Amerika koploper. 24 van de 37 bedrijven die hun activiteiten in de regio Amsterdam uitbreidden komen hier vandaan. Dit zijn veelal start-ups die heel snel opschalen. Amsterdam heeft een gunstig vestigingsklimaat voor de zogeheten ‘scale-ups’ en de meesten daarvan komen uit Amerika. Met 22% van de nieuwe bedrijven in 2016 blijven de investeringen uit Azië stabiel. ICT, financieel-zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie zijn de belangrijkste sectoren waarin bedrijven vanuit de hele wereld hier actief zijn. Het ICT-bedrijf Trendzer vestigde zich in 2016 in Almere, onder andere vanwege de goede bereikbaarheid en toegang tot creatief talent.

Invloed van Brexit
Het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft nog geen significant effect gehad op de resultaten in 2016. Het mogelijk moeten verplaatsen van activiteiten is voor veel bedrijven een ingewikkeld en langdurig proces. Er is contact met tientallen bedrijven die aangeven voor te sorteren op de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU en daarbij de Metropoolregio Amsterdam als mogelijke vestigingslocatie overwegen. Veel van deze bedrijven zijn actief in de financiële sector, ICT en de creatieve industrie en komen uit de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Over 2016 is wel een toename te zien van het aantal Britse bedrijven (19) dat zich heeft gevestigd in en rond Amsterdam, die onder andere te verklaren is door extra inzet op acquisitie van bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Vaak houden deze bedrijven zowel in London als in Amsterdam kantoor. Voorbeelden zijn het fintech bedrijf Seedr en het bedrijf Decoded, dat workshops geeft over coderen.

Bron: Metriopoolregioamsterdam.nl

X